Followers

Sunday, 4 October 2015

DIKNANI DI USIA 3TAHUN 9BULAN

AS SALAM

Dah lama sangat rasanya xcerita perkembangan diknani..hehehe..makin lucu..banyak cakap...makin panjang akal....makin pintar...dannnnn...makin manja..hewwheww

Hannani - Kesayanganku & kecintaanku

Semestinya diknani menjadi kesayangan mama, papa & semua..hihihi..
 
 
skang nie perangai dia nak pakai seluar panjang.... tapi kene seluar feveret dia..pheww...seluar yg dia paling suka skang nie yang ala2 korea tu..muahaha..
memang xdinafikan seluar tu kain dia best..warna pun lembut2 jer....hijau lembut..pink lembut...kuning...pastu ade reben..bunga tampal yg ade manik2...aku pun berkenan masa beli utk dia..hahahah.. skang nie dia dah buat koleksi 3helai...hijau dua tapi design lain2 dan satu pink... pakai basuh pakai basuh... dah jadi kerjaan dia dah duk perhati seluar dia dah kering ke belum....bahaha...kadang baru keluar dari mesin basuh aku duk kibas2 nak sidai...tercongok dah dia duk tepi sambil bagitahu seluar xbasah dahhhhh....muahahaah... nak pakai punya pasal..yang basah dia cakap dah xbasah...adoiiii..
 
even dia dah pakai seluar lain Nampak jer seluar tu kering dan..dan..dia cakap dia nak berak.....huwaaaaa...nangis...padahal dia kencing jer kot..tapi dia duk paksa basuh sebab nak tukar seluar..ko mampu..huhhh...
 
(gamrbar xder kena mengena....muahahhaha...yang penting tuan punyer crite kat dalam nie)

haritu kaki diknani terpijak besi yg sangkut ubat nyamuk lingkaran tu (kat rumah MIL). masa tu aku kat ofis..MIL call adik tengah meraung...rasa nak luruh jantung aku dengar diknani duk nangis sambil sebut darah..darah... (masa tu xpasti luka macam mana..banyak ke sikit..sebab xnampak) ...cuak aku cepat2 suh MIL bawak diknani klinik..suh amik aku kat ofis dulu sebab aku nak g skali... nak gi klinik untuk inject sebab takut besi tu berkarat dan boleh sebabkan kancing gigi...

masa jumpa doctor...doctor cakap xpayah inject sebab masa umur 18bulan untuk injection wajib tu dah ada untuk kancing gigi (tetanus) sooo doctor kasi ubat cuci luka dan ubat sapu... makanya bermula haritu..diknani kene dukung sokmo..huhu dia cakap sakit nak jalan sebab betul2 kat tapak kaki... gigih mamanya dukung gi mana2...hahaha...

pastu pulak dahhhh bad mood satu hari sampai mama nya balik kerje...duk merengek jer... pastu cakap nak beli bubur yg dia suka tu pun nangis...skali dia sebut nak beli seluar ...muahahaha...sudahhhhh....seluar jugekkk yg dia nak....xper..sebab kesian kan..nak pujuk punya pasal....hihihi..jom lah kita g beli seluar feveret diknani..ehhhh..dan..dan...diknani cakap..yeay!!!! sambil angkat tangan happy sebab nk beli seluar..n siap cakap.. 'Thank you mama belikan seluar nani..sambil kiss satu kali kat pipi..hahahahaha...aduhhh..klakar betullah diknani nie... macam2 perangai nie dia... ^__^

Sampai skang nie pun dia duk jalan jengket -jengket lagi ..huhuhu..takut bebenor nak pijak kaki tuu...


 
skang nie...dah banyak perkataan lengkap yg dia boleh..tapi kadang pelat..huhuhu contohnya.. "Mama, tolong buat susu ani" "Papa, no...jangan marah ani" "mama..nak beli sluar ani plisss" huhuhuu...macam tuuu..tapi sebutan tu kadang pelat....
 
suka berebut tv ngan mama...aisehhhh... asyik nk terngok criter dia jerrr...naik muak dah..skang nie dah jarang sangat dapat layan criter aku..hahaha.. tapi yg tv3 kul 7 tuuu..memang aku cuba jugak tengok kihkihkih..berebut2 ngan diknani.... masa tu aku umpan dia tgk ipad....hihihii..teruk betul kan mamanya..hahaha...tapi yg tu jerlah yg aku pulun tengok kalau yg malam2..memang xdapat lah...
 
makin besar makin seronok layan dia cakap n main...dialah yang selalu teman aku gi mana2 time papa busy or keje..hihihi..dah kalih dah dari diknani umur bulan-bulan lagi aku dah biasa drive berdua ngan dia sebab masa tu pun en somi slalu outstation kadang tengah malam baru sampai rumah...aku biasa kalau en somi outstation aku duk rumah parent soo..dalam pukul 8 or 9 malam aku gerak balik rumah n duk berdua ngan diknani sampai en somi balik..Nampak...hihihihi...peneman setia mama... sayang diknani!!!!
 
bab2 melukis pulak dah ada improvement...kalau dulu conteng2 jer..skang dah Nampak dah dia lukis muka..mata..mulut...rambut...kaki tangan semua tu...cuma kaki ngan tangan tu org lidi..hahaha..ok lah kan...
 
apa2 pun mama doakan diknani sihat2 selalu...jadi anak yang baik..bijak...solehah...sayang mama dan papa...nanti dah besar jaga mama ngan papa tau...n nanti "kalau "ada adik..semoga jadi kakak yg baik n boleh tolong mama jaga adik-adik...hihihi..
 
oklahhhh...daaaaa
 
 
 
 
 
MAMA ILA

16 comments:

  1. alo..lo..lo dah 3tahun 9bulan ye dik Nani Ila.. makin comel dan bijak...
    Ila pekabar?? lama benor tak kesini...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..itu lahhh ila pun lama xjenguk atie..hihii... ila sihat..Alhamdulillah...

      Delete
  2. Replies
    1. haah dah besar...makin banyak akal dia..hahaha

      Delete
  3. alololo..comel dah dik nani.. bestkan! jadi kawan Mama :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..dah ade geng gaduh nie..best hahaha

      Delete
  4. Salam perkenalan...masha Allah.comelnya anak puan...hahaha..lawak plak dia pandai nono jgn marah ani...semoga membesar jd anak yg solehah...amin...

    ReplyDelete
  5. Salam perkenalan...masha Allah.comelnya anak puan...hahaha..lawak plak dia pandai nono jgn marah ani...semoga membesar jd anak yg solehah...amin...

    ReplyDelete
  6. Salam,

    My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

    Thanks :)

    ReplyDelete
  7. dik nani sebaya la ngan Allyssa... cuma beza bulan je...Allyssa baru je genap 3 tahun 5/10 baru2 ni...

    ReplyDelete
  8. comeys sgt..
    baju pon cantik2..geram kan..
    nnti dh besar x berapa byk fesyen bju cantik2 camni time kecik ni

    ReplyDelete
  9. ehh..br tau dik nani sebaya danish laaa kiranya..lahir bulan jan 2012 ye ila?

    ReplyDelete
  10. comelnya baby sis... memang pandai bergaya betulll

    ReplyDelete