Followers

Wednesday, 18 November 2015

WEEKEND: SUSHI KING & COCONUT SHAKE GELAS BESAR, PANTAI BATU BURUK =)

AS SALAM..
 
Cerita weekend lepas... macam biasa aktiviti wajib hujung minggu..mesti bawak diknani keluar jalan2 or makan2....hihii...sebab time keje xsempat..kalau keluar pun..just bawak round2 cenggitu jer malam2....
 
memandangkan adik ila suh blanjer dia before dia masuk u semula selepas semester break.... oklahh..jom kita gi Sushi King....kalau kat ganu nie..ada satu jer Sushi King nie kat Paya Bunga Square....pas Jumaat weolls pun kesana....

 
diknani muka tak puas hati..hahahah..ye lahhh masuk2 jer dalam kedai..dia dah bising duk ajak main car...hihihi...alaaa....yang guna remote control tu...kalau pandai bawak sdiri..boleh bawak sdiri..tapi biasa diknani naik..papanye yang tolong control..hihi...dia memang ingat sangat..asal datang sini...wajib singgah main... pujuk dia cakap kalau x makan..xleh main..muahaha..akhirnya dia makan...hahhhh..nampak.... makan bertiga..abihlah RM112.00...
 
 
hahhh..Nampak mulut tuuu...hahahah..duk bebel ke nyanyi ntahhhh..susu dia wajib bawak....keluar jer dari pintu rumah susu yang dia akan tanya dulu..hihih...dah nak masuk 4tahun..minum dalam botol lagi hahaha...canner nie nak gi school tahun depan...hewhewhew...
 
OK..dah siap semua jom lahhh kita gi main car..hahahah..tapikan sedihhh...huhu dah tutup dah tempat tu..aisehhh..kesian pulak diknani..dah muka frust... last2 gi main yg masukkan coin tu jer..hahaha 3kali jugak dia ulang main....
 
pastu teringat kat situ ada wayang 7D dinasour semua tu...member cakap untuk budak2...sebab dia dah naik sebelum nie tapi masa tu awal2 dibuka.... en somi cakap jom kita try..pergilah 4 orang nie ngan adik laki aku...aku ni pulak siap bagitahu en somi..yg nie utk budak2 jer nie..relex2 jer.... skali nahhhhhh....nangis wehhh diknani...kesian dia.. rupanya skang nie dah banyak version..... masuk2 tu duduk pakai seat belt seme..pakai spek 7D....nahhhh...start2 jer dah lompat2 kerusi tu..skali cerita Zombie ngan macam naik roller coaster ko....tak nangis macam mana diknani... aku nie siap duduk senggeng peluk diknani xkasi dia tengok sebab dia dah start nangis..bayangkan dengan kerusi nye melompat2..sakit badan wehhh...memang menyesal sangat bawak diknani masuk...ingatkan cerita dinasour yang budak2 punya... abih jer cerita tu...diknani duk menagis sambil pekik xnak tengok dinasour dah pasni...aduhhh..memang kesian tengok dia..dah macam trauma...aku nie risau takut dia demam... macam2 duk pujuk dia supaya dia xingat dah..ajak beli ais krim lahhh..gi round pantailah macam2....phewww..sib baik malam tu xdemam...pasni tobat dah xnak masuk..huhuhu..
 
pastu gi round pantai....papanya nak minum coconut shake...
 
 
Nahhhh..hambikkk...gedabak beso nye..hahahaha...tapi memang sedappp....hahaha weolls just order teh ais ngan yang keropok lekor ngan goreng2 gorengan yang cucuk2 tuu...
 
hahhhhh..itulah cerita weekend kami yang lepas..minggu nie??? hahhh kita tengok pulak cam mana nanti...hihihi...daaaaaa...
 
 
 
MAMA ILA ^__^
 

Sunday, 15 November 2015

SERI PACIFIC HOTEL - GROUP'S ANNUAL BUSINESS PLAN & DINNER

AS SALAM...
 
Bulan lepas...company ila ada buat Annual Business Plan 2016 di Seri Pacific Hotel, Kuala Lumpur... bagi company2 swasta memang akan ada majlis yang macam nie tiap2 tahun bagi membentangkan budget tahunan company untuk tahun akan datang..
 
ila and geng naik satu kereta...gerak pun lam kul 10 pagi sebab singgah ofis dulu kejap amik2 barang then terus gerak ke sana...dalam pukul 3.30petang kitorang sampai kat hotel..terussss checkin and rehat sebab malam tu kitorang ada dinner & majlis Appreciation Nite untuk meraikan pekerja yang dipilih sebagai pekerja cemerlang.
 

 
 
sepanjang jalan dan di RnR seronok betul sebab..asyik2 jumpa kereta dan bas dari Terengganu sebab masa tu kebanyakan company, anak syarikat kerajaan dan agensi2 kerajaan terlibat dengan Program PESONA Terengganu di Dataran Merdeka. Company ila pun ade terlibat. Korang pergi tak??? hihihih
 
lepas rehat tdo bagai....bangun tuk solat dan siap2 untuk dinner pulak... ekcelly tak ramai yang terlibat dalam 60 staff je kot...ila dari HQ...
 
 nie di Dewan Bunga Dahlia, Seri Pacific Hotel

 
aisehhh kasi letak gambo tuan tanah skali..kihkihkih..dah lama nie xmasuk blog...kot ada yang x kenal...Ila tudung putih...hihihi
 
ok..dah kenyang semua..balik bilik..rehat n tdo....sebab besoknya nk kena present.... sooo..hari pertama mmg xsempat nak shopping jalan2 bagai..esok pas present kita jalan puas2...
 
nie masa kat dalam dewan untuk pembentangan budget setiap anak syarikat dan group secara keseluruhan....dibuat di Dewan Bunga Kenanga, Seri Pacific Hotel..luas dan selesa..aircond pun xsejuk sangat ..sedang molek orang ganu kata..hihihi..masa nie korang jgn cakap lah..dup dap..dup dap..tunggu turn utk present... padahal turn ila sesi petang hahaha...


tadaaa....kasi letak satu pic..kihkihkih..member tolong snap...ila present ngan boss...ekcelly kitorang gilir2 present pasal project skali...boss ila baca semua part project..masa tu aisehhh bahagian aku pun dia amik..tapi dlm hati lega sikit sebab tak payah present..hahaha..skali part account yang last tu dia pass mic..hahaha..kena jugakkkkk....tapi dalam 3 4 slide jer..kahkahkah...xsampai 5minit kot...oklahhh kannn dari xder terusss... pengalaman...
 
dah abih semua...fuhhhh lega
 
dah habis tu...terus gi jalan2 kat Sunway Mall depan hotel....nasib dah solat jama' terus masa Zohor tu...gigih tau dengan baju kurung...member ofis memang dah pakai seluar ngan kemeja siap2 masa present tu...dah round2 dalam Sunway Mall tu..aisehhh..xjumpa yg best sebab biasalah kannnn semua butik2 kan...terus kitorang decide gi SOGO hahaha naik LRT...hahhhh...terubat rindu...cettttt...hahahah last naik LRT pun masa study dolu2... sampai SOGO..teruss gi cari mainan diknani...harussslah kene upah sebab dia kene tinggal ngan mama kannn...hahaha cari punya cari..jumpa lah yg berkenan.. Set Playdoh yang buat ice cream...
 
diknani memang suka....terusss jer beli...membe2 pun masing2 gi cari barang untuk anak masing2...Nampak..hahaha..mak xbeli apa2 pun xper..janji yang anak punya beli dulu...jiwa mak2 memang cenggini...
 
 
hadiah utk diknani....hehehe..memang puas beli..diknani mmg suka sangat2...balik tu kitorang gi beli lagi dia punya playdoh yg 12 colour...sebab yang lam kotak nie dia kasi 5colour jer...hahaha.. pastu dinner jap kat food court terus balik bilik...besok dah nak balik...
 
weolls bertiga perempuan satu kereta ngan geng kitorang dari anak syarikat..dulu dia kat HQ tapi sekarang bertukar ke anak syarikat...
 
plan asal kengkononnye nk check-out nak singgah kat PESONA nk support member yg jaga booth hihihi..skali nan hadooo.... memasing nak singgah SOGO skali lagik ada lagi nak beli barang utk diri sdiri ngan husband pulak....hahahahah..soo..check-out...bawak kereta ke SOGO... akhirnya dapat jugak beli baju blous 2 helai untuk diri sdiri dan jersi ngan tshirt utk hubby...adil dan saksama hahahah..semua dapat.....
 
dah siap semua..terus gerak balik......hahhhh...jap jer pun 3hari 2malam jer... sampai jer ganu..singgah amik diknani kat rumah MIL...tunjuk kat dia..kemain..xsempat2..dalam kereta terus suruh bukak playdoh dia...hahaha
 
 
 
 
 
 
MAMA ILA ^__^

Saturday, 14 November 2015

AIR B'BOSS, KUCALANA & MABROUKA ~~ PENANGAN AIR2 BOTOL TERENGGANU =)

AS SALAM...
 
Amboiiii..skang nie mudah bebenor terpengaruh ngan air2 jualan online/FB or Instagram nie..hehehe...asal ada geng2 share jer lajuuuu jer nak try..muahahah... dah kata memang suka beli barang2 online kannn...tangan tu duk cariiiiii jer apa2 yang berkenan..hehehe... ila nie memang suka makanan..minuman (tea or coffee)...dan xlupa jugak baju2 budak...kalau baju diknani tu setiap bulan ila beli hahahaha...kadang dua kali "terbeli" ngeh3...cannot tahan...comel2 baju budak perempuan.
 
ok..ok..sambung pasal air... ekcelly air2 yg ila dah pernah beli dan cuba adalah B'BOSS.. KUCALANA & MABROUKA (yg nie baru jer try harini..hahahaha) tapi nie biasa dia COD area Terengganu jer.. hahhh..
 
(1) B'BOSS
 
Yang nie kedai dia otw ila balik rumah..hihihi...sonangggg...singgah jer pas kerje..dah lama sebenarnya awok2 ganu share tapi kedai dia ila x perasan sebab dia buka ala2 kiosk kecik jer dalam kedai top up... sooo..berpandukan peta orang share..kihkihkih..kemain..akhirnya jumpa...tadaaaa...





















nie yang ila beli..Green tea ngan Tea ice...hihihi..sedap..tapi manis sikit..hahaha..biasa ila beli satu (sebab bekas dia besar) pastu kat rumah tuang kat bekas lain separuh then tambah air sejuk...wallaaaaa...hahaha dapat dua bekas..kihkihkih...kalau sorang minum memang tak habis sebab memang banyak....harga dia..RM4.50 tapi kalau yg Green Tea Vanilla or Cappucino or yg lain2..RM5.00 kot.


hahhh..kalau orang ganu nak try...nie peta dia..hihihi..senang jer..Nampak Digi tu..yelah tuuu..hihihi


(2) KUCALANA
 
Haaaaaa..dengar nama dah tahukan orang ganu...hihihi..... ok yang nie ila dah repeat order 3kali... untuk order ila biasa whatsapp jer kat owner dia...sangat peramah... dia biasa COD sekali seminggu jer tiap2 Rabu..sebab dia xder kedai...just COD jer..lagi satu biasanya kalau biasa gi carnival ker...ataupun yang biasa retis2 or online punya business buat jualan semua tu biasanya dia ada join jugak....
 
yang nie ada 4 perisa..Tea, Kopi Susu, Kopi O dan Nescafe...
 
sumber: Insta Kucalana



ok..nie ila dari Insta dia...sooo..kalau sapa2 nak try..search jer kat Instagram dia..kat situ ada dia kasi no phone untuk order.... whatsapp jer kat no tuu... owner dia sangat peramah


(3) MABROUKA


OK...yang nie ila baru jer try..hihihi...dah member share kannn..nak jugak lah rasa...kahkahkah...yg nie ila xsure dia ada kedai ataupun x... tapi nie member tolong order..... ada dua jer perisa.... Manggo dan Lemonade kalau xsilap

 sumber: Instagram Mabrouka





yang nie ila try Mango....mula2 rasa dia cam pelik sikit..tapi bila minum 2 3 teguk sedappp...hahaha... rasanya Mango plus Peach kot..xsure... pekat..ila biasa campur ais baru best minum sejuk2... yg biru (Lemonade) tuuu..ila lum try lagi..tapi ramai cakap sedap....nanti2 boleh cuba...hehehe...sooo kalau nak try..usha lerr Insta dia yerrr...

apa2 pun..ila just share jer apa2 yg ila pernah try..tak berbayar pun..saje2 nak share..mana tahu ada sape2 yg minat kannn..leh cuba....daaaaaaaa



MAMA ILA ^__^















 
 
 

Sunday, 1 November 2015

SHORT GETAWAY TO JOHOR BHARU...KALUTTTTTTT....MUAHAHAHA

AS SALAM...
 
Cerita 2 minggu lepas...percutian yang tak di"plan" hewhew..... alkisahnya..en suami nak pergi kenduri kawan university dia kat JB... tapi disebabkan cuti ila yang dah tinggal sehari dua jer lagi nie..soo..memang ila xnak ikut..yelah kann..Terengganu ngan JB tu jauh bebenor..kat 9-10 jam perjalanan jugak..paling kurang pun mesti kena tambah cuti gak sehari...dapatlah relex sikitkan kalau 3 hari kan....so..en somi pakat ngan kawan2 lelaki dia...tup2...besok dah nak pergi harini diaorang cakap xdapat pergi sebab ada hal... sudahhhhhh..... kalau en somi sorang2 drive memang ila tak harap..sebab dia jenis yang cepat mengantuk..soo..kena ade teman borak... aisehhhh...nak tak nak...malam tu terus packing baju2 tiga beranak...makanya...jom lah kita ke JB...Nampak....mudahkan... cuti ahad baru kita call cakap EL...muahahaha
 
kat JB senang sebab kakak ipar ada kat sana..soo..xperlu kalut book hotel bagai..hello jer cakap nak tdo sana...kuikuikui... ok...macam biasa kitorang akan brenti rehat n solat kat rumah nenek en somi di Mersing...memang tiap2 kali ke JB pun memang akan singgah kat rumah nenek..senang..dapatlah rest n mandi or makan2 kejap sebelum teruskan perjalanan ke JB...kalau straight memang xmampu ko...kat 10jam hokey...
 
~~ DAY 1 ~~
 
punyalah banyak kali brenti semua..singgah rnr... singgah brenti sbb en somi nak lelap kejap..bla..bla.... kitorang gerak pukul 10pagi sampai JB dekat kul10.30 malam..hambikkkkk....huwaaaaaa..penat xusah cakap...elehhh...setakat duduk jer..yg tukang drive lagi penat....hewhewhew...
 
sampai je JB terus singgah brenti dinner jap...en somi nak mkn ayam penyet feveret dia masa time belajar kat UTM...kat Taman U kalau xsilap...ok..sib baik bukak lagi restoran tu...diknani mmg dah tdo time tu...meriba lah sepanjang ila makan...hihihi..gilir2 ngan en somi...tup..tup...dah dekat kul 11.30malam...
 
terus gerak ke rumah kakak ipar...sampai sana dah kul 12 malam...sib baik dia xtidur lagi sebab baby dia pun belum tdo...borak2 kejap ngan kakak ipar..terus masuk bilik..mandi...solat..kebabommmm..tdo....besoknya dah nak pergi kenduri...huwaaaaa..penat hokey
 
~~ DAY 2 ~~
 
bangun2 besoknya kakak ipar ngan abang ipar dah pergi keje...akak ipar nurse so memang dia kluar keje pukul 6.30pagi suami dia pun sama keluar awal keje kat Singapore...
 
bersiap2 semua...pakai pakaian untuk pergi kenduri terus sebab nak ke rumah pengantin tu lam sejam jugak...then otw ke sana singgah breakfast kedai mamak jap...pun tempat lepak en somi and the geng masa dia belajar dulu..kemain...imbau kenangan letewww...
 
sampai rumah pengantin..pung..pang...pung...pang..makan...ambil gambo ngan pengantin..(ila xsempat bergambo ngan pengantin sebab diknani dah tdo...kemain seronok duk main berlari apa ngan geng....en somi n kawan2 dia jer yg bergambo...) kemain lenguh tangan duk pangku diknani...huwaaaaa...sampai nak kremm tangan2...pastu terus balik ke rumah kakak ipar... rehat2 semua mandi... jomlah singgah JJ Taman U kejap shopping barang2 sikit... malam karang dah nak gerak balik ke Mersing..plan tdo kat rumah nenek..so pagi2 besoknya gerak awal...jimat dah suku perjalanan...
 
pas shopping singgah semula rumah kakak ipar..kemas beg semua sempatlah jumpa kakak ipar ngan suami dia before kitorang gerak balik... tapi macam x complete lagi sebab memang dari awal ila dah cakap nak rasa Kacang Pool Haji sebab orang cakap sedapkan..harusss lah kena try... ok...en somi cakap yang glamour kat Larkin..tapi cawangan dia ada kat Plaza Angsana...memandangkan otw tu memang akan lalu Plaza Angsana..ok..kita singgah yang kat situ sudah..janji dapat rasa kan...heheheheh
 
KACANG POOL HAJI, CAWANGAN PLAZA ANGSANA
 
Alhamdulillah..dapat jugak rasa....heheheh...rasa dia???? hmmm..ok..ok jer...sedap jugak lah....tapi lum masuk list feveret lagi lah...ngeh3... Nampak diknani bantai tdo pulak..lagi skali kene pangku dia..huwaaaa...berat tau diknani skang nie...hehehehe... dah kenyang semua....ingat nak gerak balik ke Mersing..skali en somi cakap geng2 dia tadi duk makan kat Kilang Bateri... dia cakap..Kilang Bateri tu dekat jer dari Plaza Angsana nie...jom kita gi tengok...tempat tu kan dah viral skang nie... ok2... ila on jer....
 
makanya sampailah kami di Kilang Bateri... hahhhhh...Nampak tak..semuanya tak plan...semuanya main singgah2 on the spot jer..kihkihkih...
 
 
 
cantik dan menarik jugak tempat tu... tapi disebabkan masa x cukup sebab dah malam...perjalanan ke Mersing pun jauh lagi jadinya kitorang just round2 sikit jer..jumpa geng dia jap..salam2....pastu blah.....pastu diknani Nampak pulak mendalah nie...sooo...kasi chance lah diknani main 3 round....pastu terus balik...fuhhhhh....itulah alkisah kami 3 beranak....muahahahah....
 
pastu singgah drive thru McD terus kitorang ke Mersing..sampai sana dalam pukul 12 malam...sib baik mak sedare en somi lum tdo lagi.... masuk jer....terus kitorang dihidangkan nasi ayam...heheheh..terima kasih makcik......Alhamdulillah selamat sampai..dan selamat bermalam kat sana..besok pukul 5pagi kitorang dah gerak balik ke Terengganu....
 
ok..dah..tammmaaattttttttt
 
 
 
p/s: harap2 korang x pening baca yer...muahahha...
 
 
 
MAMA ILA ^__^



Saturday, 10 October 2015

ANI NAK G SCHOOL MAMA....PLISSS ^___^

AS SALAM...
 
Muahahaah..kemain tajuk...nie diknani punya pujuk rayu skang nie..kihkihkih... skang nie kalau nak sesuatu mesti cakap plissssss...pastu mata kelip2..sambil buat muka comel..aduhhhh..kat mana dia belajar ntah...klakor..klakor...
 
tahun depan nak hantar diknani g taska....dah masuk 4 tahun....sebagai persediaan untuk ke tadika nanti bila umur 5dan 6 tahun....haritu dah gi taska ambil borang bagai...bawak skali diknani nak tengok dia suke ke idok..hihii..kemain suke dia..yeay!!! school ani mama..school ani... iyolahhhh...tapi bukan skang yer diknani...bulan januari nanti... time duk cakap ngan cikgu kat situ..dia duk main masak2..aisehhh... Nampak diknani memang minat nak gi sekolah... kalau sepupu dia nak g taska petang tu mesti dia pun sibuk nak ikut hantar... Nampak kemain minat dia.. tapi mamanya yg risau nak lepas sebab rasa macam dia kecik lagi...muahahah..terukkan... xper..tahun depan..kuatkan hati hantar diknani gi taska...
 
Dah tanya siap2 dah cikgu kat situ..asal memang nak hantar halfday jer...walaupun still kena bayar full...itu aku xkesah... sebab diknani memang tak pernah duduk ngan orang lain selain aku, parent, dan keluarga in-law... sooo..memang sesuatu yg baru bagi diknani.... cikgu kat situ cakap takpe kalau nak halfday cuma rugi sebab belah petang diaorang ada ngaji al-Quran.... ok..kene fikir balik..hahahaha...sayang jugak kan.... soo...kemungkinan besar just seminggu dua jer halfday..kalau Nampak dia seronok ngan kawan-kawan nanti kita biarkan jer sampai petang...kita tengok nanti macam mana...
 
aku suka ngan taska nie..sebab memang di bawah Kerajaan pusat...rasa terjamin sikit sebab cikgu2 semua terlatih...first time gi sana pun rasa seronok tengok..bersih..deco cantik menarik untuk budak2...cikgu dia pun Nampak peramah dan baik... insyaallah..semoga semuanya baik2 nanti...
 
ok diknani...nanti kita beli beg sekolah yer...yeay!!!
 
 
 
 
 
MAMA ILA
 
 

Sunday, 4 October 2015

DIKNANI DI USIA 3TAHUN 9BULAN

AS SALAM

Dah lama sangat rasanya xcerita perkembangan diknani..hehehe..makin lucu..banyak cakap...makin panjang akal....makin pintar...dannnnn...makin manja..hewwheww

Hannani - Kesayanganku & kecintaanku

Semestinya diknani menjadi kesayangan mama, papa & semua..hihihi..
 
 
skang nie perangai dia nak pakai seluar panjang.... tapi kene seluar feveret dia..pheww...seluar yg dia paling suka skang nie yang ala2 korea tu..muahaha..
memang xdinafikan seluar tu kain dia best..warna pun lembut2 jer....hijau lembut..pink lembut...kuning...pastu ade reben..bunga tampal yg ade manik2...aku pun berkenan masa beli utk dia..hahahah.. skang nie dia dah buat koleksi 3helai...hijau dua tapi design lain2 dan satu pink... pakai basuh pakai basuh... dah jadi kerjaan dia dah duk perhati seluar dia dah kering ke belum....bahaha...kadang baru keluar dari mesin basuh aku duk kibas2 nak sidai...tercongok dah dia duk tepi sambil bagitahu seluar xbasah dahhhhh....muahahaah... nak pakai punya pasal..yang basah dia cakap dah xbasah...adoiiii..
 
even dia dah pakai seluar lain Nampak jer seluar tu kering dan..dan..dia cakap dia nak berak.....huwaaaaa...nangis...padahal dia kencing jer kot..tapi dia duk paksa basuh sebab nak tukar seluar..ko mampu..huhhh...
 
(gamrbar xder kena mengena....muahahhaha...yang penting tuan punyer crite kat dalam nie)

haritu kaki diknani terpijak besi yg sangkut ubat nyamuk lingkaran tu (kat rumah MIL). masa tu aku kat ofis..MIL call adik tengah meraung...rasa nak luruh jantung aku dengar diknani duk nangis sambil sebut darah..darah... (masa tu xpasti luka macam mana..banyak ke sikit..sebab xnampak) ...cuak aku cepat2 suh MIL bawak diknani klinik..suh amik aku kat ofis dulu sebab aku nak g skali... nak gi klinik untuk inject sebab takut besi tu berkarat dan boleh sebabkan kancing gigi...

masa jumpa doctor...doctor cakap xpayah inject sebab masa umur 18bulan untuk injection wajib tu dah ada untuk kancing gigi (tetanus) sooo doctor kasi ubat cuci luka dan ubat sapu... makanya bermula haritu..diknani kene dukung sokmo..huhu dia cakap sakit nak jalan sebab betul2 kat tapak kaki... gigih mamanya dukung gi mana2...hahaha...

pastu pulak dahhhh bad mood satu hari sampai mama nya balik kerje...duk merengek jer... pastu cakap nak beli bubur yg dia suka tu pun nangis...skali dia sebut nak beli seluar ...muahahaha...sudahhhhh....seluar jugekkk yg dia nak....xper..sebab kesian kan..nak pujuk punya pasal....hihihi..jom lah kita g beli seluar feveret diknani..ehhhh..dan..dan...diknani cakap..yeay!!!! sambil angkat tangan happy sebab nk beli seluar..n siap cakap.. 'Thank you mama belikan seluar nani..sambil kiss satu kali kat pipi..hahahahaha...aduhhh..klakar betullah diknani nie... macam2 perangai nie dia... ^__^

Sampai skang nie pun dia duk jalan jengket -jengket lagi ..huhuhu..takut bebenor nak pijak kaki tuu...


 
skang nie...dah banyak perkataan lengkap yg dia boleh..tapi kadang pelat..huhuhu contohnya.. "Mama, tolong buat susu ani" "Papa, no...jangan marah ani" "mama..nak beli sluar ani plisss" huhuhuu...macam tuuu..tapi sebutan tu kadang pelat....
 
suka berebut tv ngan mama...aisehhhh... asyik nk terngok criter dia jerrr...naik muak dah..skang nie dah jarang sangat dapat layan criter aku..hahaha.. tapi yg tv3 kul 7 tuuu..memang aku cuba jugak tengok kihkihkih..berebut2 ngan diknani.... masa tu aku umpan dia tgk ipad....hihihii..teruk betul kan mamanya..hahaha...tapi yg tu jerlah yg aku pulun tengok kalau yg malam2..memang xdapat lah...
 
makin besar makin seronok layan dia cakap n main...dialah yang selalu teman aku gi mana2 time papa busy or keje..hihihi..dah kalih dah dari diknani umur bulan-bulan lagi aku dah biasa drive berdua ngan dia sebab masa tu pun en somi slalu outstation kadang tengah malam baru sampai rumah...aku biasa kalau en somi outstation aku duk rumah parent soo..dalam pukul 8 or 9 malam aku gerak balik rumah n duk berdua ngan diknani sampai en somi balik..Nampak...hihihihi...peneman setia mama... sayang diknani!!!!
 
bab2 melukis pulak dah ada improvement...kalau dulu conteng2 jer..skang dah Nampak dah dia lukis muka..mata..mulut...rambut...kaki tangan semua tu...cuma kaki ngan tangan tu org lidi..hahaha..ok lah kan...
 
apa2 pun mama doakan diknani sihat2 selalu...jadi anak yang baik..bijak...solehah...sayang mama dan papa...nanti dah besar jaga mama ngan papa tau...n nanti "kalau "ada adik..semoga jadi kakak yg baik n boleh tolong mama jaga adik-adik...hihihi..
 
oklahhhh...daaaaa
 
 
 
 
 
MAMA ILA

Sunday, 27 September 2015

DATING BERDUA DI KILLINEY COFFEE SHOP, TANJUNG, TGANU

 
AS SALAM...
 
Nie criter last week punya...weolls kalau nak dating berdua biasanya time2 lunch...sebab kalau waktu2 lain rasa tak tenteram bila xbawak diknani skali....tengah makan pun teringat kat dia....rasa macam tak lengkap bila diknani tak ikut skali...sooo..kalau teringin nak date berdua..biasa weolls pergi time lunch masa hari kerja..mihmihmih...kemain...
 
Biasa suh en somi datang amik kat ofis..sebab kalau time keje malas sikit nak drive sendiri sebab kereta dah park cantekk kann..kan kalau keluar balik nanti adalah yg amik parking aku..huhu..sebab parking ofis bayar rezab untuk staff..sebenarnya cukup2 jer sorang satu ada yg ofis kasi sticker parking...tapi tulahhh ade yg jenis ngada2 dah ada sticker untuk parking..dia gi park kat rezab...fuhhh..memang geram kalau kena camni.. sooo..nak selamat kereta tu duk dendiam kat situ..hihihi

Memandangkan keadaan sikit berjerebu di Terengganu..sooo..kene carik kedai yang bertutup & beraircond... ting!!!.... hihihi jom Killiney Coffee Shop ^__^
 
ok..Killiney Coffee Shop nie antara restoran feveret ila ngan en somi..makanan dia memang sedap...selain daripada suasana kedai tu yg best..deco cantik dan beraircond adalah sebab weolls laki bini suka makan kat sini...hewhew..
 
Menu yg biasa ila order..Nasi Goreng Udang, Kueh Teow Goreng, dan Nasi Putih + Udang Petai. Kali ni rasa nak try menu baru...hahaha.. antara menu baru yg ila perasan..ada Meat Ball dan Spagetti Carbonara.. mula2 order dua2..tapi Meat Ball xder sebab dia punya dapur apa ntah rosak..heheheh...soo..ila order Spagetti Carbonara dan en somi order Kueh Teow Goreng ngan Keropok keping (orang ganu memang biasa nasi or mee goreng makan ngan keropok keping..hehehe)
 
 
Yummy.....Spaghetti dia sangat sedap...sebab dia punya tu berkuah...kebanyakan yg ila makan sebelum nie..biasa kuah dia kering dan sikit...yg nie memang basah...sedap.. portion dia sangat banyak..xhabis ila suh en somi habiskan..ngeh3...kalau yg just nak relex2 makan ringan2 kan...kalau nak order spaghetti ni better kongsi berdua..hehehe
 
Kueh Teow Goreng en somi lupa nak snap..sebab tukang snap gambo tengah makan..muahaha..
 
 
air sirap laici & air rambutan...dap..dap.. yg rambutan ni kemain byk dia letak..besar2 pulak tu..huhuh puas hati I...muahahaha
 
 
Yeayyyy...Happy Tummy...daaaa
 
 
 
MAMA ILA
 
 
 
 
 
 


Sunday, 20 September 2015

WEEKEND: JOM LUNCH BAUNG LEGEND, AJIL!! YUMMM...

AS SALAM....
 
Weekend2 jer..mula lah duk fikir nak makan apa utk lunch....ngeh3... hajat di hati nak g makan kat A&W....tetiba baru ingat kat area Pantai Batu Buruk ada Larian Antarabangsa Jambatan Sultan Mahmud Terengganu 2015..dengar2..hampir 30,000 peserta yg menyertai larian nie..fuhhh...satu jumlah yg agak besar..sooo...ok2..tukar plan... en somi nak makan Baung feveret kitorang kat Ajil, Terengganu..kitorang panggil Baung Legend...hewhewhew...
 
ok...punyalah teringin nak makan kan...sanggup ko drive sejam semata2 nak gi makan..pastu pas makan..drive balik semula...muahahah... sebab kitorang dah biasa  dua bulan sekali kot gi makan kat situ bila dua2 ngidam nak makan....
 
(abaikan tangan yg tgh sibuk nak amik gelas.. ^__^)
 
Baung kat kedai nie memang antara baung tempoyak yg paling sedap di Terengganu..dicicah pulak ngan budu..ya ampunnn...kawang lalu pun xsedor...hahahaha...sooo..kalau ada peminat baung macam weolls sila lah try Baung Legend nie...kedai dia betul2 lepas jambatan...(kalau org ganu yg biasa lalu jalan Ajil yg lama)
 
 
Harga dia kalau yg bahagian kepala RM15 kalau yg bahagian ekor or lain RM8 (kalau xsilap..ngeh3) tapi kuah dia mmg merveless..pekat likat..torrbaekk...hamboiiii over.. kalau korang nak gi makan time weekend macam weolls..kena datang awal..biasa pukul 11 pagi tu sedang2 molek orang ganu kata...orang pun xramai lagi ..periuk pun penuh lagi ngan baung..kalau korang sampai sana dekat2 kul 2 maybe dah habis..sebab pernah sekali weolls lambat..dekat2 pukul 2...tengok diaorang tengah berkemas dah..dah habisss..Nampak..betapa glamour nye kedai ni
 
dan..kalau korang xminat baung pun xper..still ada macam2 jenis lauk pauk lagi masakan kampung yg diaorang sediakan..sooo..apa lagi..terjahhhhh
 
 
^___^
 
 
 
MAMA ILA
 
 

Wednesday, 9 September 2015

DIKNANI - MY SUNSHINE!!! LOVE U!! ENTRY SYAHDU & HAPPY

AS SALAM...



Lama tak bercrite tentang anak dara mama sorang nie.... dah 3tahun 8bulan dah...dah besar sangat ...rindu time diknani baby..sob..sob...sob... harini duk teringat kat dia..syahduuuu jer...hahahah..dasar mak2 memang cenggini kann...muahahaha... bila teringat mula lahhh..tengok gambo lama2...edit gambo....tup2..nahhhh dapat satu entry...
 
dalam usia diknani dah nak masuk 4tahun nie....belum lagi dapat adik sebagai teman bermain...sob..sob...lap air mata... takper..kena selalu beringat...Allah Maha Adil Maha Mengetahui...ada lah hikmah dan sebab kenapa Allah belum bagi aku rezeki untuk tambah ahli keluarga..kalau ikut nak tu..dari tahun lepas lagi kot...dah teringin sesangat... tapi selalu fikir positif...
 
Diknani nie pun anugerah yg terindah sangat buat mama dan papa..syukur Ya Allah sebab kurniakan aku anak yg comel..nakal...manja..hahaha..diknani lah teman gaduh mama..teman mama drive tiap2 pagi ngan petang (sebab mama hantar dan amik dari rumah MIL time keje) teman mama shopping..teman mama time papa work...teman joget mama bila tgk Hi5 or crite2 kartun.... muahahah... dah diknani xder geng kannn..paksa jugak mamanya joget menari bagai...
 
 
 
Semalam papanya bawak diknani ikut dia buat kerje kat Pasir Putih..fuhhh jauh tuuuu...aku mmg tak kasi masa en somi bagitahu nak bawak diknani...haha..aku cakap..xsah bawak lah kan nanti balik keje diknani xde teman..mama sedih...kihkihkih..drama sangat... ingatkan dia xbawaklah..tup2 petang pas keje nak amik diknani MIL cakap papanya bawak gi jalan... haishhhh hahahaha...nak kena nie...
 
mula lah call tanya adik watpe..minum susu ke tidok..macam2...hahahaha..en somi dah malas nak layan hihihi... mak2 memang macam tu kannn...
mula lahhh sedihhh duk sorang2....tapi sedih2 pun..tetap layan drama kul 7 tu..kihkih.. nahhhh..tup2 kul 10 malam baru balik....dengar kete papanya..berlari bukak pintu..kemainnn...tgk2 diknani duk intai kat cermin hahahaha... terusss peluk2 cium2...hahhhh..camtu lah hati mak tau...almaklumlah anak baru sorang..tu yg kemain lapar anak tu...hahahaha..
 
 
 
saja jer..entry kalini luahan perasaan kannn..jarang sangat lah aku nak buat entry2 cenggini.... doakan tau supaya diknani cepat2 dapat adik..ada geng main...
 
hahhhhh..lagi satu tahun depan aku dah start nak hantar diknani gi taska..nanti kan xder lah terkejut sangat dia bila masuk tadika 5tahun nanti..cuma utk tahun depan nie..aku ingat nak hantar halfday jer..training katanya..almaklumlah diknani dari baby lagi duk ngan MIL ngan my parent...xpernah lagi duk ngan orang lain time aku keje..tu lah sebab kemain manja lagi diknani nie...
 
 
hahhh..oklah..dah nak dekat lunch hour dah nie hahhhh...lapar...
 
bye2..besok I cuti..yahoooo...Happy Weekend kengkawan ^__^
 
 
MAMA ILA
 
 

Tuesday, 8 September 2015

LUNCH TIME!!! PAPPARICH ^__^ & DINNER PULUT DURIAN

AS SALAM...
 
salam Rabu tanpa kata..ngeeeeee... hahhhh...makan ape lunch nanti??? sebenarkan ila dah lama teringin nak makan mee kicap..huwaaaaaa... tapi kannnn..kat Terengganu takder...tapi xsure lah kot2 ada sape2 yang tahu kat mana nak dapatkan mee kicap tu.....tolong bagitahu yer..hehehehe....
 
haritu lepas meeting ..bos tanye nak makan kat mana...terus cadangkan makan kat PappaRich... sebab biasa kat situ xramai orang ...tempat pun best sebab CEO pun join skali...
 
tengok2 menu terjumpa ala2 mee kicap..kihkihkih..tapi kueh teow lah...mee xder...terus order... cumanya kalau mee lagi syok kot..sebab kueh teow nie dia cepat meresap kuah dia tu..ye ker??? muahahaha....
 
mula2 sampai..mmg kueh teow kosong kat tengah..tepi2 tu ada ayam..taugeh..udang..ngan kicap....sooo...kasi gaul2 sendiri yer...hehehhehe..kicap dia tu best cuma sikit sangat kot..hehehe..kalau byk sikit lagi ok... pastu tambah order...dimsum...hahhhh...yang dimsum nie memang sedap...torbaek!!!...
 
lagi satu cendol.... cendol dia mmg marvelesssss.... hihihi ^__^
 
malam tu pulak.... en somi teringin nk makan pulut durian... sooo gi makan kat restoran yg biasa kitorang pergi...antara restoran feveret kitorang...
 
 
 
sedap!!! pulut mangga dia pun sedap...
biasa orang yg datang restoran nie nak cari pulut durian ngan pulut manga..sebab boleh kata kat sini tiap2 hari ada jual pulut...
 
menu lain pun banyak..paling ila suka bihun tomyam dia...best!
 


satu lagi sebab ila suka makan kat sini kedai dia bersih..open air..santai... orang pun xramai sangat... ila mmg pantang kalau gi kedai yg meja penuhhh....hahahaha..padahal yg ramai tu biasanya sedap...tapi tu lahhh ila nie biasa cari tempat yg xramai orang tapi sedap...hihihi
 
ok lah daaaaaa....
 
 
 
MAMA ILA
 

Saturday, 5 September 2015

WEEKEND : DINNER DI CKZ DAGANG CORNER, GANU

AS SALAM...
 
2WEEKS AGO...Gulllppp...buka2 blog tengok status 2weeks ago...huwaaaaaa....asal lama gile wehhh xupdate blog... sob...sob....
 
ok..sambung.... weekend ritu..dinner kat luar..kebetulan en somi ade keje area2 Dataran Austin (orang ganu tahu lah tempat nie...ngeh3..) ..2 3 kali pusing kedai...nak cari tempat yg nampak best sikit kan..muahahah...Nampak....tempat & suasana memainkan peranan penting utk customer pilih... tup2 terpandang satu kedai namanya CKZ DAGANG CORNER.. tapi kitorang aim kedai sebelah dia..sebab kedai tu cermin..aircond siap dan deco dia cantik..ala2 English style sikit2...hihihi... masuk jer lam restoran tu..tup2 rupanya restoran yg sama CKZ DAGANG CORNER jugak..cuma dia buka dua side...satu yg jenis open macam restoran2 biasa dan sebelah dia tu tertutup & ada aircond..hehehe

harussslah ila pilih yg ada aircond kan....baru lah sejuk sikit...nak2 musim panas nie kan...hamboiiii sangat... ok2...yg duk kat aircond nie dua meja jer..muahahah..meja ila ngan ade satu lagi family yg dah datang awal...kalau yg open tu kemain ramai orang...aisehhh... tu yg confius sebenarnya kot2 lah charge rege lain...hihihii...tapi i ok jer...kalau setakat nak charge lebih sikit janji selesa...makan pun tenang sebab xramai orang...

menu dia huhuhu..kemain banyak...makan masa jugaklah kitorang nak pilih... tapi main menu dia Nasi Dagang..tengok nama kedai lah kannnn....CKZ Dagang Corner... tapiiii...menu lain pun banyak... western ada...masakan panas ada...yg nak order ikan siakap tiga rasa pun ada....ala2 makanan jepun pun ada...Takoyaki..pastu ada satu menu tapi lupa nama...ala2 jepun jugak..nampak menarik.. air pun macam2.... ada kek ais krim jugak..fuhhh..mmg banyak pilihan...harga dia..standard...macam kedai2 yg biasa ila makan jugak... macam yg ila order..bihun tomyam..RM6 kalau xsilap... yg en somi order nasi goreng korek apa ntah namanya siap ada telur mata..hihii...pun lam RM7.50 jer kot ..lebih kurang camtu lah... ila tambah ais krim utk hannani ngan hotdog cocktails...
 
 
 
 
ok..perut sudah kenyang...jom balik..diknani sibuk nak beli sticker anak2 anakan...yg boleh tukar2 baju tu kalau dulu masa ila kecik2 panggil..anak2 anakan.... tapi dulu kertas jer..skang nie dah moden jenis sticker yg timbul2 tu...tukar2 baju dia banyak kali pun xper..still lekat....bukan setakat diknani..mama pun join main..hahahah... geram aihhh..baju gaun comel2...siap accessories..handbeg kasut reben...ehh..mama pulak over excited...muahaha..tapi lupa nak snap....korang pernah tengok??
 
jap...
 
google image
 
hahhhh..ala2 camni lah... hehehe cute kan...tapi yg ila beli utk diknani tu lagi cantik baju2 dia..dan banyak...boleh kata satu paket tu..sama byk dengan semua lam gambar nie..RM3.90 jer..hehehe..murah kannnn..
 
tu pun diknani duk bunyi suh beli lagi... hehhh...sib baik murah
 

 
daaaaaaaa....
 



MAMA ILA

Wednesday, 19 August 2015

WEEKEND HANNANI - AYAM PENYET AP & PLAYGROUND

AS SALAM...
 
Hahhh...harini Khamis sudahhh..yeay!!! esok cuti...mihmihmih... weekend lepas singgah lunch kat Restoran Ayam Penyet AP.... skali2 tukar selera...tapi ayam penyet AP nie antara restoran feveret kitorang jugak lah..kalau kat ganu... sape2 yg nak cari air Teh Botol yg glamor kat Indonesia tu hahhh...kat sini boleh beli..RM7 ringgit sebotol kalau xsilap (kat Indonesia kemain murah lagiii..biasa aku beli 5000 rupiah jer...heheheh..) ...mahal sikit lah tapi kalau skali skala terasa nk minum apa salahnya...hihihi..botol dia besar sikit xmacam botol kaca yg biasa kita minum kat Indonesia tu.

hamboiii...happy yer dapat jalan2 & makan kat luar... diknani nie mmg keje dia ajak jalan2 jer...tiap2 hari duk ajak keluar...kadang malam2 tu biasalah jugak bawak diknani round2 sambil2 cari makan utk dinner... kadang aku beli siap2 dah pas balik ofis...kadang kalau rajin masak jer...ikut keadaan...
 
rambut kemain panjang kat belah depan tu hahhh...ntah bila nak g potong...kalau dulu mmg xnak langsung pakai reben2 or klip2 rambut nie..nak ikat rambut lagi lah dia xnak....geram betul aku..topi jer dia mmg suka pakai...  skang nie kat rumah aku paksa gak pakai reben or ikat rambut...kalau tak kemain lagi rambut tu masuk mata..mula lah duk bising sakit mata...huhuhu...aku ugut sikit hahhh baru nak pakai..
 
nie hahhh airnya..best...antara feveret ila nie
 
 
dah makan semua..biasalah..upah dia main playground ngan mendalah yg masuk coin tu before balik..hehehe..tapi mcm biasalah...bila ajak balik tu kemain payah..siap nangis2... kene dukung terussss kasi bawak masuk kereta...haihhhh...padahal..lama dah tu kasi chance main...
 



 
happy kannn dapat main..pastu nangis xnak balik...kesian ada..geram pun ada..muahahahha... xper diknani..nanti weekend ni kita gi jenjalan lagi ek...
 
 
LOVE U DIKNANI SAYANG <3 <3 <3
 
 
 
MAMA ILA

Sunday, 16 August 2015

CUTI2 VIETNAM - HALONG -LUNCH DALAM CRUISE ^__^

AS SALAM....
 
Fuhhhh..kemain lama wehhh nak sambung cerita Cuti2 Hanoi ritu..mihmihmih...almaklumlah duk sibuk cerita pasal bulan puasa dan Hari Raya kennn...
 
ok..ok...dah ..jom sambung cerita Hanoi ritu.... lepas jer kitorang ke Gua Dong Thien Cung... terus kami dibawa ngan cruise ke salah satu pulau yg pernah menjadi lokasi penggambaran James Bond...tapi xingat dah nama criter tu..hehehe... tapi kan sebab memasing dah penat tadi panjat gua...semua dah surrender..xnak kluar..just tgk dari dalam cruise jer... sebab kalau nak kesana..kena dayung sampan tau...sorang satu sampan..n ade orang dia yg dayungkan...aisehhhh...mak takut sikit sampan2 kecik nie..dah ler xpandai berenang...muahahaha
 
sudahnya cakap kat agent kitorang tu..teruskan perjalanan jer... amboiii kemain...ngan gambar2 pun lupa nak snap...hewhew.... ok..ekcelly kitorang nie sebenarnya dah lapar hokeyyy..dah lunch time maaaa......nak Nasik!!! nak Nasik!!... ok...pakej kitorang lunch dalam cruise...sebab jauh lagi kot nak smpai ke jeti..nie pun dah otw balik ke jeti sebenarnya...

ok....nie ila suka..I like bebeh!! hahahaha amboiii...kemain suka.. ila nie bab2 makan mmg paling suka... lagi2 kalau time travel..ila mmg suka nak try masakan diaorang... xsabar!! ade antara group kitorang yg xmakan...sebab was2..diaorang ada bawak sambal ikan masin semua tu..xper..lain orang lain pandangan kan... kalau ila...gi travel tempat orang selain nak tengok tempat2 menarik ..makanan adalah no 2 yg mesti nak try.... tapi jangan risau..weolls kan amik pakej muslim...soo..makanan pun mmg seafood jer memanjang.... kalau korang nak tahu di Hanoi ..muslim xramai tau..lam puluh2 orang jer... tu travel agent kitorang yg cerita...kalau di Ho Chi Minh ker...kat situ mmg dah ramai muslim..n kedai2 makan muslim pun banyak ...kalau kat Hanoi ni... 2 jer kedai yg kitorang gilir2 pergi makan..mmg limited...
 
- Sotong - sedap!!!

 - kerang - ..ehh ke lala wakakaka...aku bab2 jenis2 spesis nie memang fail... ^__^

 
+ ikan masak apa ntah ala2 goreng ngan kicap camtu...tapi mmg sedap... dan udang ...pun sedap..kasi cicah ngan kicap lada..fuhhh...
 
pastu ade sup sayur petola..pun sedap.... ade keropok..dan last ala2 popia camtu...ngan teh cina ais..fuhhh..mmg best wooo time panas2 cenggitu...
 
 
 
 
best..sambil makan..sambil tengok keindahan alam...amboiii...
 

 
 
mendamaikan.... syukur..pengalaman yg indah .. <3 <3 <3
 
daaaaa
 
 
 
ENTRY PASAL HANOI & HALONG:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MAMA ILA