Followers

Sunday, 16 April 2017

KOREA DAY 1 - NAMI ISLAND, DINNER,CHECKIN HOTEL-YONGPYUNG SKI RESORT

SALAM

Kita sambung jer terus dari post yang lepas PETITE FRANCE ..selepas semua dah kenyang..kami meneruskan perjalanan ker NAMI ISLAND..hewhew..excited bukan main tau..dah lama berangan nak datang ke sini....untuk ke Nami Island nie kita kena naik boat/feri...Kitorang pilih duk kat luar..hewwwww..sejuk giler..hahaha...tiba2 hidung rasa kebas n selsema...hahhh..nak sangatkan..dah ler sejuk ko duduk pulak kat luar masa boat gerak...merasa lah.... tapi sejuk2 pun best woooo...time balik pun kitorang pilih duk kat luar jugak...almaklumlah kan..ntah bila pulak dapat datang sini kan..selagi ada di Korea ni..kita cuba semua..kita rasa semua..baru puas hati...

Pulau Nami dahulunya merupakan kawasan darat namun kemudian ia ditenggelami air apabila paras air di Sungai Han meningkat dan akhirnya membentuk sebuah pulau.

Pulau Nami ini juga merupakan pulau milik persendirian yang dibeli oleh pemilik asal Mr Minn Byeong-do pada tahun 1965 selepas beliau bersara.. dan beliau sangat cintakan alam semulajadi...dan suka kan pokok2 hijau...oleh sebab itu beliau mula menanam pokok2 disegenap ceruk pulau ini dengan pokok2 seperti chesnut, mulberry serta2 pokok2 lain sepertimana yang pelancong2 dapat nikmati hingga kini.

Manakala, nama Nami Island ini juga diberikan sempena nama General Nami yang dibunuh pada usia 28tahun apabila beliau dituduh pengkhianat ketika pemerintahan Raja Sejo.



Asalnya pulau ini merupakan pulau persendirian namun telah diisytiharkan sebagai Republic of Naminara pada 1 March 2006 dan dianggarkan menerima kunjungan purata sebanyak 1.5 juta pengunjung setahun..wowww...sekarang mungkin angka tu dah makin meningkat.










Keluasan pulau ini adalah seluas 430,000 - 460,000 meter persegi...memang sangat luas..dan kami diberi masa selama hampir satu jam setengah untuk round2 di kawasan sekitar... dan jangan risau..ada banyak cafe dan toilet dekat sini..surau pun ada disediakan..



hahhh..sebab tu lah ila ada cakap kat post sebelum..untuk entry Nami Island nie memang banyak sangat2 gambar2 menarik..dan ila sampai sekarang pun rasa teringat2 lagi kat sana...nanti nak kumpul duit..nak bawak diknani pulak..nak try musim lain pulak..hahaha insyaallah...


Nami Island ini juga..menjadi semakin popular dan menarik lebih ramai pengunjung selepas meletusnya drama bersiri Korea.. WINTER SONATA pada tahun 2002..huhuhu..ahhhh..termasuk lah ila sendiri..duk layan drama Winter Sonata petang2...hahaha hamboiii sangat kan...











sambil jalan2 tu...terasa nak minum hot coffee...time sejuk2 camni memang best sangat2 minumhot coffee...


aduhhh..nikmat betul rasanya dapat relex2..tenangkan fikiran sambil minum2 cenggini didalam cuaca sejuk..heaven sangattttt

ok..dah..dah..hahaha..banyak bebenor aihh lagi nak share..xper simpan untuk kenangan yg lain2 tu... matahari pun dah turun..panjang lagi perjalanan kami untuk ke Hotel...dari turun flight sampai skang lum masuk hotel lagi...badan dah penat..xsabar nak checkin hotel...nak rest...

 ok...boat dah sampai...


bye semua...bye Nami Island..hingga jumpa lagi..

MAMA ILA


Saturday, 15 April 2017

KOREA WINTER TRIP - DAY 1 - PETITE FRANCE & LUNCH TIME!

SALAM...


Phewww..akhirnya...dapat jugak update blog... ok..xnak intro panjang2... ekcelly trip ke KOREA kalini ila n husband jer yg pergi..diknani kena tinggal...hahaha...sian diknani.. bukan apa kami xbawak diknani skali..sebab kami ke sana masa musim winter...xberani nak bawak sebab takut sejuk sangat...risau kut demam ke ape..sebab travel agent tu dah bagitahu awal..suhu sangat sejuk kat sana..lagipun diknani baru jer masuk school (kami bertolak 9hb Jan 2017) masa tu minggu pertama sekolah buka...soo..xpe...next time mama n papa bawak diknani yer..


Alhamdulillah sampai sana...cuaca sejukkkk sangat..hahaha best..sebab kitorang pilih time winter ni pun sebab memang nak merasa cuaca sejuk dan salji..hahaha ... mula2 sampai memang rasa macam xtahan sejuk..lepas tu aihhh best pulak..siap malam2 round2 area hotel...sambil minum susu pisang..amboiii sangat kannn fefeeling dalam drama korea..hahahaha...

Incheon International Airport, South Korea

Ok..first day sampai sana..tempat pertama kami di bawa ke Petite France,South Korea.
tempat ni di dibina dengan ciri2 bangunan di Perancis..ala...kalau kat kita macam di Bukit Tinggi, Colmar Tropicale. Cuma kat sini feeling dia lebih sikit sebab cuaca sejuk hahaha..

Petite France, South Korea




ohoiiii...masa ni sejuk yg amat...dah lah first time merasa winter kan...ala2 kejutan perasaan giteww..hahaha...bila xtahan sejuk...lari masuk lam bangunan..pastu keluar..bila sejuk lagi...lari masuk lam bangunan lain pulak..hamboiii..hahaha..alaa...relex r..first time kan...pastu dah lama2..wak relex wak peace jer jalan sambil mulut bercakap keluar asap...hahhhhh..



abaikan kegemukan ku di situ..sebab pakai baju n seluar 2 lapis...hahaha


Ohh..lupa...kalini kami ke Korea menggunakan khidmat travel agensi... Muslimtravelbug.com... memang terbaekk...staff yg ramah..tour guide(org Korea) yg sangat2 best n mesra... breakfast, lunch, and dinner yg terbaekk n best... hotel yg best!! boleh kata semuanya best dan puas hati... ekcelly owner travel agency nie dulu belajar di Korea..soo skang ni dia yg dia n team yg uruskan semua...memang tip top... harga pun lebih murah berbanding travel agency yg lain... Pakej yg kami ambil ni.. 5hari 4 malam..complete, ticket flight, hotel, transport,makan (breakfast,lunch,dinner) semua skali RM3000 (yg ni bergantung ikut musim yg kita akan pergi...dan masa....macam yg ni WINTER TRIP)..huhuu..murah ke idok??? murah kan... so siapa2 yg nk ke korea...boleh hello jer diaorang..di jamin puas hati sangat2... aktiviti dan tempat melawat pun sangat banyak... nanti ila share satu2..



Selain itu, Petite France ni juga...merupakan lokasi penggambaran untuk drama bersiri Korea seperti My Love from the Star,  Secret Garden dan juga Beethoven Virus.


lepas dah penat berjalan..perut dah lapar..jommm kita lunch dulu sebelum ke destinasi seterusnya iaitu Nami Island.. huhu..xsabar nak rasa makanan Korea.



huihhh..berselera kitoang semua makan tau..hahaha..masing2 siap makan bertambah...




lepas dah isi perut..kenyang semua...kami semua ready ke Nami Island...yeay!!!! tapi yg Nami Island nie ila cerita next post..sebab gambar2 yg sangat banyak ...hewhew

ok...daaaaa


MAMA ILA =)

Saturday, 18 February 2017

AFTER 3MONTHS......QUICK UPDATE!

SALAM....

HI kengkawan sekalian..huhuhuu...after 3months....akhirnya baru dapat update T__T ... Ya Allah..busy teramat sampaikan naik stresss wehhhh.. nanti dah reda2 sikit boleh ler aktif semula berblog...

Hmmm...cerita terbaru apa yer...hmm... jangan tanya pasal baby!!!..huhuh....masih lagi diknani sorang my intan payung ..peneman n penyeri hidup mama n papa...xper...insyaallah..sabar...nanti mesti ada rezeki diknani untuk dapat geng...


Hahhhh..... Mama n papa baru balik dari KOREA okay....hahahaha ya ampunnnn best sangat2..nak2 kena time winter..sejukkkkk..tapi best!! sampai sekarang pun belum dapat MOVE ON...hahahaah insyaallah dah plan ngan suami...nanti ada rezeki lebih nak datang korea lagi skali nak bawak diknani sama2... opssss..hahaha yg ni bagi mama n papa chance honeymoon dulu lahhh.. sian diknani..tiap2 malam buat video call cari mama n papa..hahaha.. hmmm yg ni kena kumpul masa dulu nak buat entry...nanti free ila update pasal KOREA WINTER TRIP ni..

Kasi gambar intro sikit hewhew..

NAMI ISLAND, SOUTH KOREA

NAMI ISLAND, SOUTH KOREA

BANDAR SEOUL <3 <3 <3 I'M IN LOVEEEE

LAGI satuuu...diknani dah masuk school tau..hahahaha...Tadika 5 tahun...phewww..lega mama sebab diknani happy n suka sangat2 pergi school kat sini... tak macam sebelum nie..nangis2 xnak pergi.. Alhamdulillah..nani belajar elok2 okay....belajar rajin2...n kumpul ilmu banyak2 tau sebelum awak masuk darjah 1 nanti ...



OK... Itu saja dulu untuk quick update ni..nanti free ila story2 kat sini lagi... ada satu lagi our BIGGGGG PLANNING untuk 2017... yg ni kedian2 bila tiba masa ila akan update..yeahhhh.. come on..bring it on!!!! huhuu...
SEMOGA TAHUN 2017 NI MEMBERIKAN SERIBU KEBAIKAN, KEJAYAAN DAN KEBAHAGIAN BUAT KAMI SEKELUARGA..AMINN



LOVE <3 <3 <3

MAMA ILA