Followers

Tuesday, 30 September 2014

CUTI2 INDONESIA - DAY2 - PART3 - JAM GADANG

AS SALAM
 
aisehhh..x sampai jugak hajat untuk satu post satu hari...hehehe...kite main 1 minggu satu post jer..aduyaiiii... keje banyak diselang seli ngan penyakit M...ehemmm...lagi satu ofis ila dah ada cctv you..hampeh betul...kekekeke...xper2..tu isu lain...masalah dalam ofis...akan disuarakan masa staff meeting nanti...xperlu criter kat sini...buang masa dan mood jer..hewhewhew...
 
ok..ok..dah bebel...jom sambung.. Apa itu Jam Gadang??? meh nak criter asal usul Jam Gadang cket2 ehhh... Jam Gadang nie merupakan menara jam yg terdapat di Pusat Kota Bukit Tinggi...diambil dari sebutan Minangkabau yg bermaksud Jam Besar ^__^. Selain bertindak sebagai tanda Pusat Kota...ianya menjadi tempat berhibur dan riadah penduduk di situ..termasuklah para pelancong..sangat happening... dibina pada tahun 1926 dan telah mengalami 3kali perubahan dr rekabentuk asal.
 
~Jam Gadang~
 
Hahh..Nampak..happening kan....ramai sangat budak2 yg pakai mascot mickey
mouse...Minnie...Doraemeon dan macam2 lagi..ekcelly nie salah satu cara diaorg bekerja...nanti kita nak snap gambo...tibe2 jer dia datang duk skali pastu mintak tip lerr...huhuhu...dik nani takut tau... kalau skali dua xper lah..nie dia duk ikut kita sbb tahu kita kasi duit...pastu ramai ler yg lain pun datang...kita nak amik latar belakang Jam Gadang tu pun dia duk sibuk menyelit...
 
ok sambung cerita pasal uniknya Jam Gadang nie...adalah kerana terdapat 4 jam besar dikeliling menara yg didatangkan terus dari Belanda dan digerakkan secara mekanikal dr mesin yg hanya dibuat 2 unit sahaja di dunia iaitu Jam Gadang & Big Ben di London.
 
selain itu..ianya berhampiran dengan Pasar Atas..yang mana pasar yg menjual pelbagai barangan seperti telekung..kain Sulam...barangan kulit...hehehhe..ala2 Pasar Baru di Bandung..soo..apa lagi..shopping!!!!
 
masa nie baru pas hujan...lantai pun berlompok2..huhu...dah start rintik2 semula tu kitorang terus masuk lam Pasar Atas untuk shopping...hehehe.. area sini pun terdapat satu Shopping Mall...pas puas hati & penat shopping...kitorang masuk Shopping Mall pulak...sebab pasar tu tutup kalau xsilap pukul 6petang kot.. masuk shopping mall..legaaaa..aircond... terus gi makan2 kat Texas Chicken sementara tunggu pak supir datang ^__^
 
 
view dari Pasar Atas
 
before balik hotel singgah dulu di Pondok Baselo untuk dinner... dah puas makan nasi padang 2 hari nie..malam nie pekena Nasi Ayam penyet..yummmm 
 

 
oklah tu jer stakat nie untuk day2...next entry ila up untuk Day3 pulak..hehehe..kemain lama..mak sibuk nakkk.. =)
 
 
 
 
 
 
MAMA ILA
 
 
 
 
 
 

7 comments:

  1. sejuk yer kawasan tu sbb nmpk ala2 sejuk jer...

    ReplyDelete
  2. uik lapar le pulak petang2 ni sebut nasi ayam penyet hahaha

    ReplyDelete
  3. ramai gak orang tu ... plg x best bila jenjalan hujan turun ... redha je la .

    ReplyDelete
  4. sakan depa holiday..maskot2 tu semua budak2 suka la kan

    ReplyDelete