Followers

Sunday, 13 April 2014

KEMANA MENYEPI SELAMA SEMINGGU - DIK NANI WARDED

AS SALAM..
 
Kemana ila menyepi selama hampir seminggu nie??.... hmm..ekcelly dik nani kesayangan ila nie kene warded sebab High Fever... start selasa malam tu..ila dah rasa badan dia cam panas sket...tapi dik nani still aktif bermain....soo..ila kasi jugak ubat demam...takut demam dia melarat... pagi tu..masa nak g keje..ila tengok dia ok jer..cuma dia bangun lambat..nak kluar rumah baru ila angkat masuk kereta..
 
9hb April (Rabu)
 
Tengahari tu..MIL call cakap dik nani cam xsihat jer..asyik tdo jer...badan dia pun ada rasa panas2 sikit...ila pun terus jer mintak balik ngan bos.... sampai2 umah MIL..dik nani MIL tengah riba kan..ila rasa mmg panas sangat..terus kasi makan ubat... malam tu ila ngan en somi pun tdo kat rumah MIL sebab takut jugak kalau demam2 nie...at least adalah orang yg lebih tua ngan kita..kat kul 10.30 malam tu..ila tgk dik nani macam sejuk..ketar2...ila lapkan badan tuala basah..tp Nampak macam x berapa nak ok...cakap kat mertua ngan en somi...ajak bawak dik nani hospital sebab masa tu suhu dah nak masuk 40c ....bawak baju sikit..prepare beg dik nani..terus gi Hospital...
 
sampai sana..check suhu..still 39++...doctor masukkan ubat demam kut punggung..suhu turun sikit..tapi still lemah..sebab xnak minum susu... soo..doctor sarankan warded malam tu nak pantau...if dik nani xnak menyusu..kena masukkan air...lam kul 11 lebih masuk wad...dik nani nangis jer malam tu..fobia jumpe doctor....Nampak doctor je nangis..nak check nangis... x sampai hati ila tengok dia...pastu masukkan jarum sebab nanti nak masukkan air..nangis lagi..aduhhh...dengan mamanye skali rasa nak nangis..hukhuk

dik nani still xbermaya..esak2 dia....duk nangis
 
 
malam tu ila jaga dik nani sensorang..ye lahhh..hospital besar mana boleh ramai2..nak tdo pun x selesa... asalnye nak bawak dik nani kat Kuala Terengganu Specialist (KTS) sebab dik nani dah 2 kali warded kat KTS...skali doctor pakar kanak2 xde..sooo..ke Hospital akhirnya.... layanan diaorg ok..cumanya bab2 nak meneman tdo je lahh yg susah sikit..kalau KTS boleh duk bilik...en somi pun boleh temankan skali.... malam tu still demam lagi tapi suhu dah turun sikit...ila still lapkan ngan tuala basah...
 
10hb April (Khamis)
 
besoknye..MIL datang awal..Alhamdulillah..dapatlah mandi n bersiap..almaklumlah..dik nani xsihat kan..asyik nak ngan mama 24 jam..kalau nurse or doctor datang check..terus nangis..aduhhh..kesian dik nani..fobia betul dia.. satu hari tu..suhu kirenya ok..lam 38++ sikit..sooo..xde tinggi mana..cuma kuat merengek...MIL gilir ngan en somi temankan ila..soo..adalah yg boleh tengok2kn dik nani time ila nak solat atau ke toilet
 
pagi tu..nurse tengok tempat yg kene cucuk jarum tu..bengkak sikit..teruss nurse tu cabutkan jarum tu sementara..tghari nanti masuk jarum baru sebab nk masukkan antibiotic..alamak..mesti nangis lagi nie..xsampai hati betul tengok dik nani nangis... =(
 
doctor bawak dik nani ke bilik...meraung dia nak mama...ila dah sebak dah.duk dengar dia menagis panggil mama..mama....hukhuk..ila tunggu depan pintu... dah siap..doctor bawak kuar..upah cokelat..sebab nak suh brenti nangis..hehehe
 
senyap kejap..huhuhu..makan cokelat
 
malam kedua tu ila jaga sorang jugak..cuma suh en somi stay dulu..nanti dik nani tdo lena baru en somi balik..kalau x..nangis lah jawabnya bila tgk papanye xde...lam kul 11 malam tu di terjaga..skali tgk papa xde...meraung dia..bising satu wad..hehehe..duk nangis sambil sebut papa...aduhhh...kat stgh jam jugak duk nangis..last2 dia tdo... pastu lam kul 5.00 pagi..ila terjaga..skali jarum kat tangan dia tercabut..habis darah atas bed ngan baju ila..alamak...camne x sedar ni..aduyai..huhuhu..cepat2 panggil nurse...soo..malam tu dapatlah buang jarum tu kejap sampai ke pagi...
 
 
11hb April (Jumaat)
 
Alhamdulillah..demam dah ok...makanya selamatlah dik nani..xperlu lagi cucuk jarum..sebab doctor cakap..nak sambung antibiotic yg ubat makan pulak... tengahari tu..dah boleh main2 dah ngan budak yg warded kat situ..kemain happy dia duk main ngan abang...
 

doctor cakap..kalau demam dah ok..n kalau nak kasi balik..nak tak?? fuhhh..laju2 ila jawab..nakkk!! hehehe..Alhamdulillah..dik nani boleh balik...cuma kene sambung makan antibiotic kat rumah.. tapi malam tu pulak..Ya Allah..badan dik nani panas semula..mmg xtdo ila ngan MIL malam tu..duk lapkan badan dik nani n pantau suhu dia.....ingatkan nak bawak ke hospital semula..tp fikir..kesian pulak nanti kena masuk jarum lagi..last2 bertahan lah malam tu..xhantar ke hospital...
 
12hb April (Sabtu)
 
besok pagi Alhamdulillah..walaupun still dedar2 lagi...Nampak dah ok sikit.. pagitu MIL ngan FIL ada kursus umrah..sooo..ila g umah parent ila... sampai sana..kasi ubat kut punggung lagi skali..Nampak dia dah berpeluh sikit..terus bangun main ngan sepupu2 dia..Alhamdulillah..start pagi tu..dik nani dah ok..dah x demam sampailah harini... Alhamdulillah.. Ya Allah...Kau lindungilah anakku Hannani Aleesya dari segala penyakit yang memudaratkan..sihatlah tubuh badan anakku..dan berikanlah Hannani Aleesya kesihatan yg baik..Amin.. semoga demam dik nani x kembali semula..doa2kan lah yer kawan2...

my lovely Hannani Aleesya =)

semalam dan harini..dah ok..cuma kadang2 tu lahh..merengek...maybe penat kot..5hari demam...dalam proses recovery lagilah kann...main tetap main..cuma tak lah seaktif sebelum nie..xper dik...insyaallah..pasni dah boleh lompat2 larik2..yer =)
 
 
Sayang anak mama!!!!
 
 
 
MAMA ILA
 
 

23 comments:

  1. bila anak sakit kita mmg risau ..
    moga dik nani terus sihat yea

    ReplyDelete
  2. anak ain pn mcm tu jugak..demam panas sabtu ari tu gi spital..check xde pape ok je..bg antibiotik..balik makan..smlm badan dia kuar bintik2 merah...xtau la campak or alergik antibiotik...risau dibuatnye ..aseklah tiap2 minggu nak ulang alik klinik/spital..kesian lak tengok...hmmm..
    hopefully dik nani sihat2 yeh...n aktif mcm biasa..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks..semoga anak2 kita nie..sihat semuanya

      Delete
  3. cepat sihat ye...anak2 bila tak sihat, kiter yg ibu ni la amat risau kan

    ReplyDelete
  4. lahaiii..siannye dik nani..siannye kene cucuk jarum..klu kite yg besar ni pun kena sakit, ni kan plak tgn bdk2 yg halus tu..

    ReplyDelete
  5. moga adik nani cepat sembuh..aamin

    ReplyDelete
  6. alo..lo..lo..kesian adik ..patut lah Ila sunyi...moga beransur baik lah ya adik...

    ReplyDelete
  7. gitu lah kalau anak demam,mama tak cukup rehat lagi..panas betul la kalo sampai kena isi air dalam badan tu. moga cepat sembuh sepenuhnya

    ReplyDelete
  8. Alahai... Serius pnh lalui zmn demam smp kena masuk air tu... X sggup lagi dh... Huhu... Moga nani sntiasa dlm pemeliharaan Allah...

    ReplyDelete
  9. semoga cepat sembuh ye sayang..cian plak tgk budak kecik sakit

    ReplyDelete
  10. get well soon adikk nani.anak demam kerap2 ni kena pantau.ada anak officemate saya yg anaknya demam panas..bila bawa ke hospital..doktor kata jangkitan kuman kat paru2.nasib baik dapat kesan awal.kena warded 3 hari..but now tengok budak tu dah sehat..alhamdulillah

    ReplyDelete
  11. dugaan betul kalu anak msk hospital kan dik, moga dik nani cpt sihat n aktif seperti sebelum2 nih...

    ReplyDelete
  12. InshaAllah..moga cepat sembuh

    OK tak dress tu untuk Fuza? Komen jap
    http://fuzamusa.blogspot.com/2014/04/giveaway-by-sha-malek.html

    ReplyDelete
  13. ala sayang, kesiannya dia... dah sembuh ke belum ni...?

    ReplyDelete
  14. oooooo adik nani demam ke
    pttlah lama x npk tiba2 npk n3 baru nak pi oliday hehe
    alah syang bucuk aunty..nti pi holiday jgn sakit2 ok
    aunty doakan tuk nani k

    ReplyDelete
  15. ala sian nye adq nani.
    harap sembuh la sepenuh nye la ye sayang.
    syg adq nani.

    ReplyDelete