Followers

Monday, 6 January 2014

PROGRESS RUMAH2 : RUANG TAMU

AS SALAM..

fuhhh..bab2 nak up n3 pasal rumah nie..sangatlah makan masa yg lama..bukan apa...makan masa sebab banyak jugak yg kitorang perlu renovate..almaklumlah rumah yg ila beli nie..rumah yg dah ada pemilik sebelum nie..sooo..ngan dinding yg ada conteng2 bagai...dapur yg ntah apa2....etc..etc..makanya..banyak yg perlu di 'renovate' ngeee...  memandangkan kitorang nak buat homestay..maka..duit pun byk yg kene invest..wohooo...ye lahh..homestay harusslah complete semuanya dr segi perabot dan peralatan rumah...itu lah yg parahnye..hehehe...duit...duit...duit.. ^__^

lagi satu..ila pun just harapkan en somi n the geng yg baiki n settlekan bab2 renovation ni...en somi pulak keje..jadikan..pas waktu keje n weekend sajer kitorang ada masa untuk settle pasal rumah nie..kesian en somi...ye lahh..ila jarang2 sangat gi tgk rumah tu..sebab ila jaga adikk nani...pernah jugak bawak adikk nani kesana..tapi..xjadi keje lah jawabnye..semua benda dia nak main n sentuh..risau jugak ada benda2 tajam kenn...last2..baik duk rumah ngan adikk nani dan en somi uruskan pasal rumah lagi satu tu..itu yg slow jer progress rumah ni...hehehehe.. thanks banyak2 kat en somi =) dan jugak geng2 en somi yg banyak menolong.

 hasil dari renovation..tikar getah sajorr untuk sementara nie..asalnye mmg x tiles..pemilik sebelum nie pun guna tikar getah..huhuhu..tunggu next budget baru tukar tiles.. dinding pun di cat baru...en somi yg pilih..warna grey..2 tone colour..gelap n cerah..ila suka warna nie..

lampu dinding:  belah kanan tu pun..ila letak yg baru..pemilik sebelum ni mmg xletak lampu dinding..

kerusi: import dari rumah yg kitorang duduk sekarang..sebab nak beli kerusi baru...yg lama kita bawak masuk homestay..hehehehe

 
langsir: yg lam gambo nie langsir yg pemilik asal tinggal..soo...sementara nk renovate nie..biarkan dulu kat situ....kalau nak wak keje malam2 xde lah org luar Nampak...sebab sliding door....memang jelass org luar boleh Nampak kalau xde langsir... langsir baru dah beli..cuma belum jahit..en somi cakap nak jahit sendiri..tapi..macam x sempat jer..macam kene beli yg dah siap jer...huhuu..xpe..kita tgk camne nanti.. ^__^

almari tv:  tu pun kitorang beli yg baru..huhu.. rm250..

lampu paper IKEA: tu pun bawak dari rumah..muahaha..gile jimat..sebab kat rumah dah ada lagi 2 ketul..huhu..ye r...macam mula2 nak masuk rumah..nk complete semua bukan senang wooo..huhu


ok..cukup ini dulu..nanti2 ila criter bahagian lain pulak dalam rumah nie..alaaaa...rumah jenis apartment/pangsapuri je pun..xde lah besar sangat..biasa2 aje...ni jer yg mampu untuk permulaan...insyaallah..ada rezeki lebih kita up lagi rumah lain..

 


MAMA ILA

18 comments:

  1. Tak per lah. Bila dah ada budget, baru bley decoo lebih sket.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..tu pasal..nie pun lum settle semua lagi..ada agy bahagian2 lain yg tgh renovate..huhu

      Delete
  2. sama la saya pun mesti bajet jugak.. :)

    ReplyDelete
  3. jimat2 tapi still deco tu yg saya suka tu..hehehehe!

    ReplyDelete
  4. homestay dekat mana ni?
    tak apa slow-slow, kalau main terjah aje
    memang tak jadi =)

    all the best ye

    ReplyDelete
  5. seronok dpt ubah suai dan kemas rumah sndri.Puas je rasa :)

    ReplyDelete
  6. kena tacap lagi ni
    pelan2 hehehe
    mmg skun ni warna grey tgh in..el pun suka warna ni gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...betul tu..mmg banyak lagi kene touch up... nie pun settlekan part by part... bilik pun settle satu2..huhuu..dalam process lagi nie..belum boleh jadik homestay lagi..skang ni agak2 dalam 70% lah baru siap

      Delete
  7. tahniah ila dapat beli rumah sendiri..bior kecik asal sendiri punya kan!:)
    simple decoration but nice look at :)

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah...syok tu dapat deko2 umah...

    ReplyDelete
  9. xpe kak..alhamdulillah ada jgk..
    rezeki Allah..sy ni blm ada lg umah..dlm proses..

    ReplyDelete
  10. ada gk tingin nk buat umah kt png ni..homestay..hikss
    hmm..duk pk2 ni..adeii..

    ReplyDelete
  11. seronoknya main hias2 rumah.. hehe.. dulu suka tengok cerita casa impian tu. :)

    ReplyDelete
  12. kite tingin nk letak lampu mcm lampu ikea tu tp anak kite ganas sgt aih, nk letak pasu bunga pon x berani, nanti habis dikerjakan.. huhu

    ReplyDelete