Followers

Sunday, 1 July 2012

PERIHAL ADIKK DARI 1 - 5 BULAN


N3 kali nie aku nak crite serba sedikit pasal milestone adikk dr lahir hingga lah umur adikk 5 bulan..hehe..nanti adikk dah besar..adikk baca blog mama nie..adikk boleh tahu camner peel adikk masa kecek3 dulu tau..sayang adikk sgt2...*hug*

masa nie..adikk baru umur 2 hari..rindunyer mama nak tgk muka adikk camni..

Time nie..adikk mama baru jer 2 hari melihat dunia... hehe..comelkann...macam kueh pau...rindu sangat nak tgk muka adikk camni lagik...

kalau korang nak tahu..adikk masa dalam pantang ..memang suka sangat menangis...asal malam kul 10 jer..menangis tak hengat...sampai xder suara...nangis pulak bukannyer kejap..kadang2 tu sejam baru brenti.. siang pulak asyik nak berdukung jer..letak jer lam bakul or atas tilam..xsampai 10 minit dah terjaga..nangis...boleh katakan aku time pantang memang xpantang sangat..bertungku pun..5 hari terawal jer..tu pun sbb skali ngan ngurut..pas jer 5 hari tu..mmg aku xbertungku langsung..rehat pun xder..almaklumlah...xder pengasuh..mak aku pulak masa nie..xberapa sihat..pulak tu..ada 2 org anak sdare aku yg mak aku jaga.. walaupun jaga ngan bibik..disebabkan dua2 lum leh jalan..soo..masing2 pegang sorang..haha

adikk pulak mmg xnak direct breastfeed..aku kene pam wak stock..ngan botol baru adikk minum..sbb tu..aku xder stock EBM banyak.. ngan adikk yg asyik nak dukung n nangis..mmg aku xsempat nak pam byk session..kalau adikk tdo...time nie larr untuk aku rehat..soo..mmg xder masa nak pam.. [masa nie mmg tertekan sgt..sampaikan kadang2 aku pun nangis skali... T_T]

huhu..nie pun kejap2 jer leh duk atas tilam..kang nanti nangis r suh angkat
So..keadaan nie berterusan sampai larr umur adik 2 bulan...pas masuk 2 bulan adikk dah berubah sket..walaupun still lagi suka menangis..tapi masih terkawal..chewaahh..hahaha..so..memandangkan aku akan masuk keje pastu..aku ngan en somi sepakat untuk balik rumah sewa kitorang...disebabkan rumah tuh dah lamer tinggal..[sejak sebulan sebelum aku deliver adikk sampai umur adikk 2 bulan]..so..nak tak nak before aku start keje..kene pastikan rumah tu bersih..n kitorang akan melalui hari-hari selepas tu..secara indipendent bertiga ngan adikk..haha..masa nie fikir byk kali jugak nak duk asing ngan mak..sbb for sure aku akan jaga adikk ngan en somi tanpa bantuan mak n kembar aku [kembar aku mmg byk tolong aku jaga adikk malam2]..tp en somi cakap..sampai bile kita nak biarkan rumah tu kosong..nak tak nak kene cuba jugak sbb xkan nak bergantung ngan famili lagi..sampai bila kannn..




Masuk umur 3 bulan..adikk dah totally berubah..dah behave..xkuat nangis dah..dah boleh senyum...n boleh main2 ngan kami...ape yang kitorang perasan..adikk..suka naik kerete..haha.. masa tu..aku, en somi, MIL n FIL gi johor sbb konvo master en somi..mula2 cam risau jugak nak bawak naik kerete jauh2...dr terengganu ke johor bharu..makan masa kat 10 jam jugak..wat nyer adikk mengamuk lam kete..xker susah nanti....tp alhamdulillah..adikk xnangis langsung...merengek sket2 tu ada larr kann..rupenyer adikk suke jenjalan naik kete..hahhh...soo..kalau adikk nangis jer..bawak masuk kete..senyap lerr dia..hahaha..lagi satu..adikk dah pandai wat buih..huhu...ropong tau rambut mama..dr tebal..skang dah nak nampak kulit kepala..hehe

nie time konvo papa =)


Balik dr johor juge lah..kitorang dapat tahu yang adikk kena Eczema..kannn nampak tu..muka dia naik merah2 kannn..hmm..kesian anak mama...sampai skang pun kalau kene panas...terusss naik merah2 kat badan..muka..kaki..patut larr slamer nie adikk kuat nangis..rupanya adikk xtahan panas... huh..sorry sayang..mama xtahu sebelum nie.. *_*

Masuk 4 bulan...adikk dah makin besar..banyak cakap..haha..walaupun sepatah haramm aku xfaham..hehehe..memang best sangat main2 ngan adikk..dah suka isap jari..ehe..naik kete n jenjalan memang favorite..sbb tu kitorang laki bini asal weekend jer..mmg bawak adikk jalan2...pagi skali..petang skali...even balik keje pun..pas amik adik kat umah MIL..mesti bawak round2 jap...before balik umah..haha..suke larr adikk..tp kalau amik lambat sket mula larr meragam..sbb dia da tahu..time2 camtu..mama ngan papa dia balik n bawak jalan...hehe..pandai betul anak mama nie..lagi satu..suka tgk crite cartoon..hahaha...pagi2 masa nak siap gi keje..letak depan tv..senyap..haha



hahaha..tengok tu..suka main sorok2 ngan papa
Skang nie adikk dah pun 5 bulan..hmm..kejap jer masa berlalu..dah besar anak mama nie..murah dengan senyuman...kalau nampak jer mama ngan papa terusss senyumm..hehe..comel! mama sayang sangat adikk!! ngan sape2 jer..kalau cakap..adikk..mesti senyumm..haha.. jalan2 round2..still lagi favorite adikk..




haha..lagi satu..kalau org cakap kuat sket..nangis r...ingat org marah dia..
Hmm..okay lahh..da panjang sangat da n3 nie..karang bosan pulak korang baca..ehe..almaklumlah..combine criter untuk 5 bulan kann..hahaha..k..lenkali aku crite lagi..enjoy ur reading..daaa..

2 comments:

  1. bulatnyeeee pipi dia. geram tgk, cm nk cubit2 rasa :D

    ReplyDelete
  2. hehehe..meh cubit meh.. =D

    ReplyDelete